Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

c a o s a r t o vol.11 (16-5-2013) in radio of chimeres



PLAYLIST
c a o s a r t o vol.11 (16-5-2013) in radio of chimeres 

1. Η Αγάπη Άργησε Μια Μέρα - Βασίλης Δημητρίου

2. Too Afraid Too Love You - The Black Keys

3. Your Skin and Mine - Sad Lovers & Giants
 
Ο Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς ( William Butler Yeats) (13 Ιουνίου 1865, Δουβλίνο-28 Ιανουαρίου 1939, Γαλλία), γιος του Ιρλανδού ζωγράφου Τζον Μπάτλερ Γέιτς, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αγγλόφωνους ποιητές του 20ού αιώνα. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο, το δοκίμιο και τη μελέτη. Επηρεάστηκε από το γαλλικό συμβολισμό, κατόρθωσε να συγκεράσει το ρομαντισμό με το ρεαλισμό, ενώ στο έργο του διαφαίνεται η αγάπη του για τους μύθους και της παραδόσεις για την πατρίδα του, Ιρλανδία, καθιερώνοντας το κελτικό "στυλ", με θέματα από την κελτική μυθολογία, τη μελαγχολία και το μυστικισμό.
Το 1923 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
4. Alexanderplatz - Hauschka 
POEZIE
Μην αγαπάς για πολύ καιρό (William Butler Yeats)

Μην αγαπάς, γλυκιά μου, για πολύ καιρό:
εγώ γέρασα –χρόνια και χρόνια– αγαπώντας
και κατάντησα εκτός μόδας,
σαν τραγούδι παλιό.

Τα χρόνια της νιότης, κανένας μας
δεν ξεχώριζε τη σκέψη του
από του άλλου τη σκέψη∙
κοινή και αδιαίρετη η ύπαρξή μας κρινόταν.

Μα κάτι σ’ εκείνη άλλαξε ξαφνικά –
μην αγαπάς για πολύ καιρό,
ειδάλλως καταντάς –γερνώντας–
εκτός μόδας, σαν τραγούδι παλιό.
 
5. Lost Control - Anathema
 
6.  Theatre of Tragedy - Siren
 

Ο Adrián González da Costa είναι γιος ενός Ισπανού και μιας Πορτογαλίδας, και μέσα από αυτά τα οκτώ ποιήματα τα οποία περιλαμβάνονται στην ποιητική συλλογή του Rua dos douradores, προσπαθεί να ενώσει την ισπανική με την πορτογαλική λογοτεχνία. Είναι γραμμένα σε εντεκασύλλαβους χωρίς ομοιοκαταληξία.
 
 
 
 
 
 
7.Το Βαλς του Γράμμου - Ελένη Καραΐνδρου

POEZIE 
Adrián González da Costa
Ηδη ξέρεις πως εγώ, αφού δεν διαβάζω
εφημερίδες ούτε ακούω άγρυπνες 
ομιλίες στο ράδιο, συνηθίζω
να πιστεύω ακριβώς όσα
αφηγούνται τα μάτια σου στο μπαρ Indias.
Ο καφές σ' αυτό το μπαρ δεν είναι καφές,
είναι άλλη εντολή -δική σου και δική μου-.
Μια πράξη στην οποία ο Θεός μερικές φορές
ντύνεται παιδικά και μας ρωτά
αν θα θέλαμε κάτι, οτιδήποτε,
ζάχαρι, για παράδειγμα.
Ερώτημα αυτό
στο οποίο μαζί, γελώντας, απαντάμε
πως δε θέλουμε τίποτα προς το παρόν,
πως η ζωή μας είναι γλυκιά, γλυκιά, γλυκιά.

8. Trust Me - Swans

9. Faith and the Muse - Mesmerism (Dead can Dance )
 
Μπεν, Γκότφριντ (Gottfried Benn, Μάνσφελντε 1886 – Βερολίνο 1956). Γερμανός ποιητής και συγγραφέας. Σπούδασε θεολογία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ και αργότερα φοίτησε σε στρατιωτική ιατρική σχολή.Η πρώτη συλλογή του έφερε τον τίτλο Morgue (1912) και παρουσίαζε την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από το πρίσμα της αρρώστιας και του θανάτου. Με αυτή τη συλλογή, καθώς και με την επόμενη που έφερε τον τίτλο Σάρκα (Fleisch, 1917), ακολούθησε τα πρότυπα του εξπρεσιονισμού, μεταφέροντας ορισμένα μοτίβα του ρεύματος αυτού –τη διάγνωση του ατόμου σε κλίμακα βιολογική-υλιστική, την απαισιόδοξη προοπτική της παρακμής αλλά και τον βίαιο τεμαχισμό του λόγου, την άρνηση της ποιητικής γλώσσας και την εξύψωση του τεχνικού όρου– σε υποδειγματικό εκφραστικό επίπεδο
 
 
 
 
 
10. The Sluggish Postman - Your Hand in Mine
 
POEZIE
Μικρό αστρολούλουδο (Gottfried Benn)
Ανοίξαμε το πτώμα ενός πνιγμένου μεθύστακα.
Κάποιος του ‘χε καρφώσει ένα μαβί αστρολούλουδο
ανάμεσα στα δόντια.
Καθώς έκοβα κάτω απ’ το δέρμα
γλώσσα κι ουρανίσκο,
μ’ ένα μεγάλο νυστέρι,
μου γλίστρησε τ’ αστέρι στον εγκέφαλο.
Την ώρα που ράβαμε, το πήρα
και το ‘βαλα στη θωρακική κοιλότητα
μέσα σε πριονίδι.
Πιές τώρα τον άμπακο μες στο δοχείο σου!
Κοιμήσου απαλά,
μικρό αστέρι!
 
11. La Petite Heroine - Spiritual Front
 
12. House of Flying Daggers - Shigeru Umebayashi

13. Reborn - George Varsamakis
 
Ο Λουί Φερντινάντ Σελίν ή κατά τον κόσμο Λουί Φερντινάντ Ωγκύστ Ντετούς (Louis-Ferdinand Céline, Κουρμπεβ‎ουά 27 Μαΐου 1894 - Μεντόν 1 Ιουλίου 1961) ήταν Γάλλος συγγραφέας και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1894. Το 1912 κατάχθηκε ως εθελοντής στο πεζικό, για να αντιδράσει στους γονείς του, λιγο πριν ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος στον οποίο συμμετείχε.Αφού τελείωσε τις σπουδές του στην Ιατρική, συμμετείχε για λογαριασμό της Κοινωνίας των Εθνών σε υγιεινολογικές αποστολές στην Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη προτού εγκατασταθεί στο Παρίσι ως γιατρός.
Το 1932 εκδίδει το αριστουργηματικό "Ταξίδι στην άκρη της νύχτας", που προκαλεί σκάνδαλο και στέφεται με απαραμείωτη επιτυχία. Εννέα ακόμα μυθιστορήματα ("Θάνατος επί πιστώσει", "Μακελειό", "Από τον ένα πύργο ο άλλος", "Βορράς", κ.ά.) επισφραγίζουν την ιδιοφυή καινοτομία του.
Η αντισημιτική και φιλοναζιστικη στάση του τον αναγκάζει να καταφύγει το 1944 στη Γερμανία και εν συνεχεία στην Κοπεγχάγη, όπου φυλακίζεται για ένα διάστημα και όπου παραμένει μια εξαετία, εν αναμονή της δίκης του στη Γαλλία επί εσχάτη προδοσία.
Το 1951 αμνηστεύεται και αποσύρεται στο παρισινό προάστιο Μεντόν, συνεχίζοντας να συγγράφει έως το θάνατο του, το 1961.
 
 
 
14. At Home - Wim Mertens
 
"Ναι, πέρα για πέρα άνανδρος Λόλα, τον αρνούμαι τον πόλεμο με ό,τι έχει μέσα... Δεν τον θρηνώ εγώ... Δεν παραιτούμαι εγώ, δεν τον μοιρολογάω... Τον αρνούμαι καθαρά και ξάστερα,κι όλους μαζί τους λεβέντες που περιέχει, δεν θέλω νά'χω τίποτα να κάνω μαζί τους, μαζί του. Δεν πα νά'ναι εννιακόσια ογδόνταπέντε εκατομμύρια  του λόγου τους κι εγώ μονάχα ένας, αυτοί έχουν άδικο, Λόλα, κι εγώ δίκιο, γιατί μόνο εγώ ξέρω τι θέλω: Δεν θέλω πια να πεθάνω."

"Ε λοιπόν,να ζήσουν οι τρελοί και οι άνανδροι! Ή μάλλον να επιζήσουν! Θυμάσαι, ας πούμε, Λόλα, τ'όνομα έστω κι ενός στρατιώτη απ'όσους σκοτώθηκαν στον Εκατονταετή Πόλεμο;... Προσπάθησες να μάθεις έστω κι ένα από κείνα τα ονόματα;... Όχι, έτσι δεν είναι; ποτέ σου δεν προσπάθησες; Σου 'ναι όλα τόσο ανώνυμα,τόσο αδιάφορα και τόσο άγνωστα όσο και το τελευταίο μόριο τούτου εδώ του πρες παπιέ, όσο και το πρωινό σκατό σου... Βλέπεις λοιπόν που πέθαναν για το τίποτα, Λόλα! Για το απολύτως τίποτα,οι κόπανοι! Σε διαβεβαιώ! Είναι αποδεδειγμένο! Μόνο η
ζωή μετράει! σε δέκα χιλιάδες χρόνια από τώρα,σου πάω στοίχημα, τούτος εδώ ο πόλεμος, όσο κι αν σήμερα σου φαίνεται σπουδαίος, θα 'χει παντελώς ξεχαστεί... Το πολύ πολύ να τσακώνονται ακόμα, εδώ κι εκεί, καμιά ντουζίνα καλαμαράδες γι'αυτόν και για το πότε γίναν οι σημαντικότερες εκατόμβες, χάρη στις οποίες δοξάστηκε... Είναι το μόνο αξιομνημόνευτο που κατάφεραν να βρουν οι άνθρωποι,οι μεν για τους δε,σε απόσταση μερικών αιώνων, μερικών χρόνων, ακόμα και μερικών ωρών..Δεν πιστεύω στο μέλλον, Λόλα...
"

15. Without You My Life Would Be Boring - The Knife 

16. You 're Gonna Hate Me - A Victim of Society

17. Dictaphone's Lament - Tycho

"Η μάνα μου,απ'τη Γαλλία,με παρότρυνε να φροντίζω την υγεία μου, όπως και τότε στον πόλεμο. Και κάτω απ'τη λαιμητόμο να'μουνα, η μάνα μου θα με κατσάδιαζε που ξέχασα το κασκόλ μου. Δεν έχανε ευκαιρία η μάνα μου να προσπαθεί να με πείσει ότι ο κόσμος ήταν καλοήθης και ότι η ίδια έπραξε άριστα που με συνέλαβε. Είναι η μεγάλη υπεκφυγή της μητρικής αμέλειας αυτή η υποτιθέμενη Πρόνοια."

18. Nature Boy - David Bowie and Massive Attack

19. Every Night - The Last Drive
 

20. Days - Kerkville
 
"Σήμερα για παράδειγμα,είναι εύκολο να μας αραδιάζουν διάφορα περί Χριστού. Πήγαινε άραγε προς νερού του μπροστά σ'όλον τον κόσμο ο Ιησούς; Έχω την εντύπωση ότι δεν θα διαρκούσε πολύ το κόλπο του, αν έκανε τα κακά του δημοσίως. Ελάχιστη παρουσία,αυτό είναι το μυστικό, προπαντώς στον έρωτα."

21. Pandora - Cocteau Twins

22. Feelings - On Thorns I Lay 
 
"Όταν αναλογίζομαι σήμερα όλους εκείνους τους τρελούς που γνώρισα,δεν μπορώ παρά ν'αμφιβάλλω για το κατά πόσον υπάρχει άλλη αληθινή πραγμάτωση της βαθύτερης ιδιοσυγκρασίας μας πέρα απ'την αρρώστια και τον πόλεμο,τη διπλή αυτή απεραντοσύνη του εφιάλτη.
Κοντολογίς,η μεγάλη κούραση της ύπαρξης μπορεί να μην είναι τίποτε άλλο απ'τον τεράστιο μόχθο μας να παραμείνουμε εχέφρονες επί είκοσι,σαράντα χρόνια και βάλε,να μην είμαστε απλά,βαθειά ο εαυτός μας,δηλαδή σιχαμεροί,φρικαλέοι,παράλογοι. Είναι εφιάλτης να πρέπει πάντα να παρουσιάζουμε ως ένα μικρό παγκόσμιο ιδεώδες,ως έναν υπεράνθρωπο απ'το πρωί ίσαμε το βράδυ,τον χωλό υπάνθρωπο που μας δόθηκε. "

23. Ronald - Povarovo
 
24. End of The Night - The Doors

Δεν υπάρχουν σχόλια: